5 Haziran 2012 Salı

Yorgunluk: Ya Beslenmeden Kaynaklanıyorsa?

Eğer bir gün yorgunluk şikayetiyle doktora giderseniz, size kesinlikle beslenmenizle ilgili sorular sormayacak, üstüne üstlük, olası vitamin ve mineral tuz eksikliklerini tespit etme girişiminde de bulunmayacaktır.
Aynı şekilde, doğrudan ya da dolaylı yoldan, sürekli ya da geçici, hissedilir derecede güç kaybına yol açan “ besin seçim”ini tanımlama çabasına da girmeyecektir.
Hipoglisemi (Kan Şekeri Düşüklüğü) Akla gelmeyecek kadar basit
Bir sürücünün yeni ve bakımlı arabasıyla birdenbire yolda kaldığını düşünün.
En yakın garaja çekici ile taşındıktan sonra, araba titiz bir bakıma girer. Fakat çabalar boşuna, arızayı hiç bir şey açıklayamıyor. Araba servis uzmanına götürülüp, en olmayacak varsayımlar bile ele alınıyor. Araba sökülmüş, en temel parçaları değiştirilmiş ve yeniden monte edilmiştir: sonuç aynıdır! Ve sonunda gizem çözülür: arabanın benzini kalmamıştır.
Hipogliseminin tanımı da biraz benzin arızasının tanımına benzer: akla gelmeyecek kadar basit!
Ortaçağ’da, nüfusun bir kısmı, ortalıkta domuzların kaynaştığı, farelerin hızla ürediği, sineklerin uçuştuğu, çöp ve dışkı yığınlarıyla dolu dar küçük sokaklı şehirlere sıkışmıştı.
Cüzam, veba, tifo, kolera, dizanteri yüzyıllar boyunca zavallı halkı kırıp geçirmişti. Ta ki bir gün bu pis yaşantıyla hastalıkların arasında bir sebep sonuç ilişkisinin olabileceği ve hijyenik önlemlerin yararlı olabileceği fikri uyanana kadar. O dönemin felaketleri, daha sonra çiçek hastalığı, tüberküloz veya frengi gibi çağdaş hastalıklar olarak isimlendirildi.
Eğer bugün uygarlık hastalıklarının bir listesini yapacak olursak, diğerlerinin yanına şeker hastalığı, kanser, kalp damar hastalıkları ve AIDS de eklenebilir.
Çağımızın hastalığı olmakla beraber bilinçli bir şekilde unutulan bir tane daha vardır: Hipoglisemi.
Bunun öldürmeyen bir hastalık olduğu öne sürülecek olursa, buna karşılık şu söylenebilir: Evet, ama bu hastalık da, yakalananların “ hayatını yaşamalarını” engelliyor.


Kaynak Linki : http://www.kaparihapi.com/yorgunluk-ya-beslenmeden-kaynaklaniyorsa.htm

0 yorum:

Yorum Gönder