18 Ekim 2012 Perşembe

Sağlıklı zayıflamak için nasıl beslenmeliyiz

Bana sıklıkla sorulan bir soru günde kaç öğün beslenelim şeklindedir. Sağlıklı yaşamak için günde üç öğün beslenmek yeterlidir. Bu düzen besinlerin sindirme emilimi ve hücrelerde kullanılması için yeterlidir. Günün en önemle öğünü sabah kahvaltısıdır. Birçok kişi bunu önemsememektedir. On, on iki saat açlıktan sonra, kahvaltı benzini bitmiş bir arabaya benzin eklemek gibidir. Beyin işlevleri için glikozu kullanır. Kahvaltı saatinde karbonhidratlar depolanmazlar, kahvaltı yapmamak verimliliği düşürür. Yapılan araştırmalarda kahvaltı yapmayan kişilerin trafik kazalarına ve iş kazalarında dana yatkın olduğu kahvaltı yapmayan öğrencilerin de başarılarının düşük olduğu saptanmıştır. Artık bu tartışılmamalıdır. Simit ve çay ile yanında poğaça ile geçiştirilmemelidir. Kahvaltı öğünü kuvvetli bir protein kaynağı olan, peynir, yumurta, yanında zeytin ve ceviz gibi yağlı tohumlar ve yeşil yapraklı sebzeler, çiğ sebzeler domates, salatalık, biber, maydanoz, dereotu ve bir miktarda ekmek ile yapılmalıdır. Sonraki öğün öğlen öğünüdür. Öğlende benim için sabah kahvaltısı kadar önemli öğündür. Öğlen öğününü çalışanlarımız geçiştirmektedir. Bunu da geçiştirmeyip, güzel bir öğlen öğünü yenirse akşam öğününe acıkma daha az olur. Öğlen öğününde sebze yemekleri veya etli yemekler yanında mutlaka protein ve kalsiyumdan zengin, cacık, ayran yoğurt gibi gıdalar, ayrıca bir miktar, pilav makarna veya çorba ekmek gibi enerji veren karbonhidratlar tüketilebilir. Öğlen öğününde bir meyve’ de tüketilebilir. Öğlen öğününü çok fazla tüketenler bir miktar uykuya meyilli olabilirler. Eğer böyle bir uykuya meyil var ise öğünün miktarını biraz azaltabilirler. Akşam yemeği için en uygun saat, on sekiz on dokuzdur. Akşam yemeğinde uzun süre tok tutan ve sindirimi kolay olan gıdaları tüketmek gerekir. Izgara etler, zeytinyağlı sebzeler, yanında bir çorba ve yeşil yapraklı bir sebze olabilir. Salata şeklinde de tüketilebilir. Akşam yemeğini çok geç tüketmek sağlığa zararlıdır. Hem uyumamıza engel olur, ayrıca uykuda sentezlenen metionin hormonunun aktifleşmesine engel olur. Geleneksel Türk mutfağından ayrılmadan sağlıklı pişirme yöntemleri ile üç öğün beslenirsek ve bir miktarda eksersiz yaparsak genetik taşıdığımız hastalıkları açığa çıkarmayız. Aynı zamanda üç öğün doymayan bireyler öğlen ile akşam öğünü arasında bir ara öğünü yapabilirler. Bu ara öğün bir avuç yağlı tohumlar veya bir su bardağı ayran, süt veya bir porsiyon doğranmış meyve olabilir. Düşük kalorili diyetler ne kadar işe yarıyor Bireyin günlük alması gereken kalori bazal metabolizma hızına göre hesaplanmalıdır. Bütün zayıflama programları veya kilo alma programları bunların hepsi mutlaka kişinin bazal metabolizma hızı göz önünde bulundurularak programlanması gerekiyor. Bu şok diyetler ve bahsettiğimiz düşük kalorili programlar ne yazık ki kişilerin bireylerin kadın veya erkek fark etmez normal almaları gereken bazal metabolizma hızlarının çok altında kaloriler oluyor ve bu tabii ki vücudumuz için ekstra olarak zararlı olan programlara giriyor. Çünkü bazal metabolizma hızının çok altında olduğu zaman vücut kendisini korumaya almaya çalışıyor ve eğer kilo kaybediliyorsa da mutlaka verilen kilo sudan özelliklede vücudumuz tamamıyla su kaybediyor ama bazal metabolizma hızına göre programlandığı zaman vücudumuz daha çok yağ kaybına daha çok oranlanmış oluyor. Bu yüzden mutlaka çevrenizden duyduğunuz ya da yazılı ve görsel basından duyduğunuz aldığınız diyetleri uygulamayın mutlaka bir diyetisyene gidin ve diyetisyeniniz sizin için tamamıyla size özel metabolizma hızınıza uygun bir şekilde bir program hazırladığı zaman çok daha sağlıklı bir şekilde kilo vermiş olursunuz.

0 yorum:

Yorum Gönder